Telefoon abonnement zonder BKR check

20/11/2011 Categorie: Overig

Een BKR codering kan niet enkel en alleen een invloed hebben op het al dan niet kunnen verkrijgen van een nieuwe lening. Ook wanneer je een telefoon abonnement wenst af te sluiten terwijl je over een BKR codering beschikt kan dat behoorlijk nadelig zijn. Niet alleen banken, maar ook telefoon operatoren hebben immers de mogelijkheid om een toetsing uit te voeren bij het BKR. Wanneer uit die toetsing blijkt dat je een openstaande schuld hebt die je maar niet wenst af te lossen, dan kan het zomaar voorkomen dat de telefoonoperator je geen abonnement wil verstrekken. We vertellen er je in dit artikel graag meer over.

Waarom BKR check bij afsluiten telefoon abonnement?

Voor veel mensen blijft het nog steeds een vreemde vaststelling. Een BKR check bij een telefoon abonnement is op zich nochtans niet zo onlogisch. Wanneer je een lening afsluit dan kies je er voor om een geldbedrag te lenen dat je maandelijks terug dient te betalen. De bank voert dan een BKR check uit om te zien of je het bedrag dat je maandelijks dient af te lossen wel kan betalen en niet zozeer omdat je een bepaald geldbedrag wil lenen. Bij een telefoon abonnement gebeurt in dat opzicht min of meer hetzelfde. Ook dan wordt er immers een overeenkomst afgesloten waarbij er een maandelijkse betaling plaatsvindt. In dit geval betreft het dan wel geen afbetaling, maar een gewone betaling, maar het achterliggende principe is volledig hetzelfde. Als we kijken naar de gemiddelde telefoonrekening van een particulier, dan zien we dat deze doorgaans tussen de 20 en 50 euro per maand gelegen is. Kijken we naar een ondernemer, dan zien we dat de telefoonrekening opklimt naar 100 à 200 euro.

Telefoon abonnement zonder BKR check

Vroeger waren alle grote telefoon operatoren aangesloten bij het BKR. Wanneer je dan bij bijvoorbeeld Vodafone of T-Mobile een telefoon abonnement wou afsluiten werd deze altijd getoetst. Beschikte je over een BKR codering, dan kon je het abonnement doorgaans wel vergeten. Sinds 2011 hebben Vodafone en T-Mobile, net als KPN beslist om geen klanten van hun meer te registreren bij het BKR. Heb je een betalingsachterstand bij één van deze telefoon operatoren opgelopen, dan zal dit met andere woorden niet meer geregistreerd worden bij het BKR. Er wordt wel nog steeds een toetsing voor nieuwe abonnementen uitgevoerd. Er zijn echter ook telefoon operatoren die geen toetsing uitvoeren. Denk hierbij aan Simpel, Youfone en Hollandsnieuwe. Deze drie telefoon operatoren hebben geen enkele band met het BKR en voeren dan ook voor het toekennen van een nieuw abonnement geen BKR check uit. Een telefoon abonnement zonder BKR check afsluiten is dus perfect mogelijk!

Telefoon abonnement zonder BKR check

We weten inmiddels dat een telefoon abonnement zonder BKR check mogelijk is, maar wil dat ook zeggen dat telefoon operatoren die niet bij het BKR zijn aangesloten geen enkele controle kunnen doen naar je financiële situatie? Neen, absoluut niet. Het is namelijk zo dat men nog altijd een controle uit kan voeren bij de Stichting Preventel. Wanneer je met een openstaande schuld te maken hebt zal dit waarschijnlijk aangegeven zijn aan de Stichting waardoor het alsnog kan voorkomen dat een telefoon abonnement je wordt geweigerd op basis van onvoldoende financiële zekerheid. Ook dit is dus zeker en vast iets om rekening mee te houden.