Telefoon abonnement met BKR

06/08/2011 Categorie: Overig

Wanneer je een telefoon abonnement wenst af te sluiten zal de telefoonoperator waarbij je dit wenst te doen een zogenaamde toetsing uitvoeren bij het BKR. Deze toetsing dient duidelijk te maken of de persoon die het abonnement heeft aangevraagd reeds over schulden beschikt of niet. Is dit het geval, dan kan het zijn dat de telefoonoperator je als klant zal weigeren omdat je waarschijnlijk niet over voldoende financiële mogelijkheden beschikt om aan de voorwaarden van het abonnement te voldoen. We vertellen je in dit artikel graag meer over het verkrijgen van een telefoon abonnement met BKR.

Waarom een BKR toetsing voor het afsluiten van een telefoon abonnement?

Zoals in de inleiding reeds aangehaald is het bij een telefoon abonnement zo dat je gedurende een langere periode een maandelijks bedrag dient te betalen. Wanneer je veel belt, en met andere woorden een flinke maandelijkse factuur voorgeschoteld krijgt die je niet kan betalen kan het niet alleen zijn dat je in financiële problemen komt te zitten, maar bestaat het risico dat je de factuur voor je abonnement niet meer zal kunnen betalen. Dit zou voor de telefoonoperator puur verlies betekenen. Door het uitvoeren van een toetsing voor het toekennen van een abonnement probeert men dit risico zoveel mogelijk te beperken. Dat je over een BKR codering beschikt wil overigens niet altijd zeggen dat je aanvraag voor een abonnement meteen zal worden afgekeurd.

Wanneer wordt mijn abonnement afgekeurd?

Je abonnement wordt in principe enkel en alleen afgekeurd wanneer je over een “ernstige” BKR codering beschikt. Er bestaan vier verschillende coderingen binnen het BKR waarvan enkel en alleen codering 3 en 4 voldoende reden zijn voor een telefoonoperator om een aanvraag voor een abonnement meteen af te keuren. Wanneer echter blijkt dat je reeds verschillende jaren over een codering 1 of 2 beschikt kan ook dat een reden zijn voor de telefoonoperator om het abonnement te weigeren. Men gaat er in dat geval immers vanuit dat je gedurende al die jaren niet in staat was om je openstaande schulden af te betalen.

Telefoon abonnement afsluiten zonder BKR toetsing

Maar goed, stel dat je over een BKR codering beschikt, en dat de telefoonoperator weigert om je een abonnement toe te kennen, wat dan? Misschien heb je wel een telefoonnummer nodig voor je werk of wil je gewoon lekker mobiel bereikbaar zijn zoals iedereen tegenwoordig. In dat geval kan je er gelukkig nog voor kiezen om een beroep te doen op telefoonoperatoren die geen BKR toetsing uitvoeren bij een aanvraag voor een nieuw abonnement. Denk hierbij aan Youfone, Simpel en Hollandsnieuwe. Het enige waar je in dit geval wel mee dient te leren leven is het feit dat deze operatoren duurdere tarieven hanteren dan bijvoorbeeld een KPN of een Vodafone. Reden hiervoor is natuurlijk het feit dat men door het niet uitvoeren van een toetsing bij het BKR een vergroot risico loopt op wanbetalers. Wanneer je echter een telefoon abonnement wenst af te sluiten en over een BKR codering beschikt is dit een prima mogelijkheid om probleemloos mobiel te zijn.