Lening aanvragen zonder BKR toetsing

30/05/2011 Categorie: Lenen

Het is anno 2011 heel eenvoudig geworden om een lening af te sluiten. We kunnen dit doen via telefoon vanuit onze luie zetel, maar ook door een e-mail te sturen naar de bank of zelfs door gewoon een smsje te sturen. Een lening aanvragen is dus heel eenvoudig, maar hoe zit het nu juist met het aanvragen van een lening zonder BKR toetsing? Is dat ook zo makkelijk of zitten er daar toch een paar addertjes onder het gras? We vertellen je in dit artikel graag meer over een lening aanvragen zonder BKR toetsing.

Kleine lening aanvragen zonder BKR toetsing

In eerste instantie is het goed om te weten dat er niet voor iedere lening verplicht een BKR toetsing dient te worden uitgevoerd. Wanneer de lening het bedrag van 1000 euro niet overschrijdt (of niet bereikt) is het zo dat banken niet verplicht zijn om een BKR toetsing uit te voeren. Het is omwille van deze reden dan bijvoorbeeld wel mogelijk om een kleine lening aan te gaan. Hou er wel rekening mee dat de bank (ondanks het feit dat het niet hoeft) in dit geval wel nog steeds een BKR toetsing uit kan laten voeren, maar dat is afhankelijk van bank tot bank.

Wanneer je er zeker van wil zijn dat je een kleine lening kunt afsluiten zonder BKR toetsing doe je er misschien toch maar beter aan om een dergelijke lening af te sluiten bij een financiële instelling die niet is aangesloten bij het BKR. Van dergelijke kantoren weten we immers dat ze geen toetsing uit kunnen voeren en dat ze dan ook met heel andere voorwaarden rekening houden. Het mini krediet is hier bijvoorbeeld een zeer mooi voorbeeld van. Een mini krediet of mini lening is een lening welke doorgaans altijd kan afgesloten worden zonder BKR toetsing. Het is bij een mini lening bijvoorbeeld mogelijk om een bedrag te lenen tussen de 500 en maximum 1000 euro. Het enige waar je bij een dergelijke lening wel rekening mee dient te houden is het feit dat het geleende geld snel terugbetaald dient te worden en dat de kosten vrij hoog kunnen oplopen. In bepaalde gevallen dien je zelf rekening te houden met minimum 20% kosten op het door jou geleende bedrag.

Grote lening aanvragen zonder BKR toetsing

Een kleine lening afsluiten zonder BKR toetsing is dus perfect mogelijk, maar hoe zit het nu met een grote lening? Is het ook mogelijk om een grote lening af te sluiten zonder dat er een toetsing wordt uitgevoerd bij het BKR? In dit geval geldt dat je geen beroep kan doen op een Nederlandse bank. Nederlandse banken zijn doorgaans allemaal bij het BKR aangesloten en van zodra het te lenen bedrag een bepaalde hoogte bereikt (doorgaans ongeveer 1000 euro) is men dan ook verplicht om een BKR toetsing uit te voeren. Nederlandse banken kan je dus met andere woorden wel vergeten, maar wat met buitenlandse banken? Buitenlandse banken (zoals banken in België of Duitsland) zijn niet bij het BKR aangesloten en dienen derhalve geen BKR toetsing uit te voeren, ook niet voor grote bedragen.

Wens je niet bij een buitenlandse bank te gaan lenen dan kan je natuurlijk ook in het geval van een grote lening kiezen voor een financieel kantoor welke niet bij het BKR is aangesloten. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij een kleine lening het geval is. Het mag dan wel mogelijk zijn om op die manier met een financiële instelling uit eigen land in zee te gaan, maar dan is nog maar zeer de vraag hoeveel kosten je zal moeten betalen op de lening in kwestie. Hou er tenslotte ook rekening mee dat dergelijke kantoren of instellingen wel jouw financiële situatie nagaan. Het is dus met andere woorden niet omdat er geen toetsing wordt uitgevoerd dat ook de financiële situatie van de persoon in kwestie niet onder de loep wordt genomen, want dat is zeker en vast wel het geval!