Lenen zonder BKR

18/10/2010 Categorie: Lenen

Lenen zonder BKR kan soms nodig zijn. Zo kan iemand bijvoorbeeld in het verleden een negatieve bkr registratie opgelopen hebben. Meestal is dit geen probleem, wanneer je aan kan tonen dat je de lening terug kan betalen (bijvoorbeeld een vaste baan). Maar dan nog is er risico voor de kredietverstrekker. En in de financiële wereld betekent een verhoogd risico een verhoogd rentepercentage. Daarom rekenen kredietverstrekkers soms een hogere rente voor mensen met een negatieve BKR registratie.

Hoe werkt het BKR?

Het BKR is opgericht om mensen en financiële instellingen te beschermen. Zo kunnen mensen die diep in de schulden zitten niet nóg meer geld gaan lenen. Iedereen die een lening, of zelfs een telefoonabonnement heeft afgesloten staat ingeschreven bij het BKR. Dan staat daarbij de status. Veel mensen staan dus ingeschreven bij het BKR, maar daarbij staat ook dat er netjes betaald wordt. Kredietverstrekkers kijken voordat ze geld uitlenen vaak eerst of iemand een betalingsachterstand heeft, of heeft gehad.

Verschillende BKR coderingen

De kredietverstrekker is verplicht de wanbetaler op de hoogte te brengen voordat zijn of haar naam in het register negatief terecht komt. De volgende coderingen kunnen bij een lening/krediet komen te staan:

  • A: Een achterstand van minimaal 2 maanden, daarnaast zijn er nog 4 sub-codes.
  • A1: Er is een betalingsregeling getroffen, de lening wordt terugbetaald.
  • A2: De lening wordt volledig opgeëist; maandelijkse betalingen zijn niet meer mogelijk.
  • A3: Er wordt minstens €250,00 van de lening afgeboekt. De geldverstrekker krijgt het geld waarschijnlijk niet meer terug.
  • A4: De persoon die de lening afsloot is nergens te vinden. De geld verstrekker krijgt het geld waarschijnlijk niet meer terug.
  • H: De betalingsachterstand is hersteld, er staat ook een datum bij.

Wat zijn de nadelen voor lenen zonder bkr toetsing?

Omdat mensen met een BKR registratie (onbewust) wanbetaler zijn (geweest), is het risico voor kredietverstrekkers hoger. De kans dat de lening verloren gaat is groter, dus moet er met de andere leningen meer verdiend worden. Daarom is het rentepercentage vaak hoger voor mensen die geld lenen zonder een bkr toetsing. Daarnaast bestaat er de kans dat mensen te veel gaan lenen. Oorspronkelijk is het BKR namelijk in het leven geroepen om óók de consument te helpen.

Welke alternatieven zijn er voor lenen zonder bkr toetsing?

Er zijn ook alternatieven voor het lenen zonder een bkr toetsing. Enkele hiervan worden hier opgenoemd.

  • Lenen van familie: Geld lenen van familie of vrienden is vaak goedkoper (laag of geen rentepercentage). Het nadeel hiervan is dat wanneer er niet terugbetaald wordt, dit de relatie onderling flink schaadt.
  • Lening met onderpand: Wanneer je bijvoorbeeld waardevolle juwelen hebt kun je deze ter bewaring geven, en een lening krijgen. Wanneer je niet terugbetaald worden je spullen verkocht.
  • Niet lenen: Daarnaast kun je ook geen lening afsluiten, en focusen op het aflossen van huidige schulden. Want lenen kost geld.