Lenen ondanks BKR

18/12/2010 Categorie: Lenen

In het Centraal Krediet Informatiesysteem van BKR zijn de gegevens van 11,5 miljoen consumenten met overeenkomsten verwerkt. Hieraan kunnen kredietverstrekkers precies zien wie op tijd is met de afbetalingen en wie niet. Wanneer je een betalingsachterstand hebt, krijg je een aantekening bij je naam. Voldoe je wel trouw aan je maandelijkse aflossingen, dan is een lening meestal geen probleem. Maar is het ook mogelijk om te lenen ondanks BKR?

Roaming Free SimsNO MORE ROAMING FEES FOR INTERNATIONAL CALLS!
Check out the best international Sim Cards and save up to 80% on your phone calls! instantempo

BKR vermelding

Niet iedereen die bij BKR bekend is heeft betalingsproblemen. Het overgrote deel, wel 94%, komt hun betalingsverplichtingen goed na. Maar wat gebeurt er wanneer je behoort tot die 6% die niet in staat is op tijd de aflossingen te voldoen? En kunnen zij nog lenen ondanks BKR? Betalingsachterstanden worden in het bestand van BKR aangegeven met codes. Code A betekent achterstand en code H betekent herstel. Wanneer er een betalingsprobleem ontstaat tijdens de overeenkomst, zijn deelnemers van BKR verplicht dit te melden. Er moet dan wel eerst aan de consument vertelt worden dat dit gaat gebeuren. Er wordt dan een achterstandsmelding gedaan met als gevolg dat er een A bij uw naam wordt vermeld. Het maakt niet uit hoe hoog de achterstand is, het wordt altijd genoteerd. Deze A blijft altijd zichtbaar, ook wanneer de achterstand weer is ingelopen. Er wordt dan wel een H van herstel bij geplaatst. Pas 5 jaar nadat de overeenkomst is gestopt worden die gegevens uit het bestand gehaald. Toch is lenen ondanks BKR notering wel mogelijk.

Lenen ondanks BKR

Wanneer u een BKR notering heeft en toch wilt lenen ondanks BKR, kan dit een probleem zijn. Het is dan vaak niet mogelijk om vanwege de notering een lening te krijgen bij een reguliere bank. Zij vinden het risico dan te groot. Toch is het meestal wel mogelijk om een lening te krijgen, er zijn online wel financierders te vinden die zich specialiseren in leningen aan mensen met een BKR notering. Waarom nemen zij wel dit risico en de reguliere banken vaak niet? Allereerst zien zij hier een gat in de markt. Er is een groep mensen die graag wil lenen ondanks BKR noteringen en die niet bij de reguliere bank terecht kunnen. En voor deze leningen wordt meer betaald dan voor een gewone lening, vanwege het hogere risico. Er kan dus zeker aan verdiend worden.

Roaming Free SimsNO MORE ROAMING FEES FOR INTERNATIONAL CALLS!
Check out the best international Sim Cards and save up to 80% on your phone calls! instantempo

Nut van BKR

Het is dus blijkbaar geen probleem om te lenen ondanks BKR. Je kunt je dan afvragen of het bestaan van dit bureau dan niet zijn doel voorbij streeft. Het is onder andere bedoeld om de mensen tegen zichzelf te beschermen. Wanneer je al leningen hebt lopen en moeite hebt om die af te betalen, is het immers verstandiger om geen nieuwe af te sluiten. Maar blijkbaar zijn er altijd wel kredietverstrekkers te vinden die ondanks de BKR notering toch bereid zijn geld te lenen. Door het hogere risico staat hier wel een hogere prijs tegenover. Mensen met BKR noteringen zijn hierdoor aangewezen op veel duurdere leningen. Daarbij kan het een verkeerd beeld over iemand geven. Iemand kan tijdelijk financieel in de problemen zijn gekomen, maar gaat nu misschien wel heel goed met geld om. Ook kan het zo zijn dat iemand met een BKR notering juist een lening nodig heeft om er weer bovenop te komen. Lenen ondanks BKR is wel mogelijk, maar wel tegen een hogere prijs.