Kopen op afbetaling zonder BKR

16/11/2011 Categorie: Overig

Wanneer je een bepaald artikel wenst te kopen op afbetaling heb je kans dat de winkel hun bank zal verzoeken om een zogenaamde BKR toetsing uit te voeren. Door middel van een BKR toetsing kunnen bedrijven en banken achterhalen of hun potentiële klant over een bepaalde openstaande schuld beschikt. Is dit het geval, dan kan men aan de hand daarvan het risico inschatten op een eventuele wanbetaling. Is dat risico volgens het bedrijf of de bank te groot, dan vormt een BKR codering eveneens de basis van het weigeren van de afbetaling in kwestie. We vertellen je in dit artikel graag meer over kopen op afbetaling zonder BKR.

Kopen op afbetaling zonder BKR onder de 1000 euro

Wanneer het gaat om een artikel op afbetaling voor een kostprijs die lager ligt dan 1000 euro, dan is de kans dat er door de winkel een BKR toetsing aangevraagd wordt erg klein. In principe is geen enkele financiële instelling of winkel die bij het BKR is aangesloten verplicht om een toetsing uit te voeren voor een bedrag onder de 1000 euro. Dat geldt zowel voor leningen als voor artikelen die gekocht worden op afbetaling. Wanneer je over een BKR codering beschikt mag je dus in principe geen enkele hinder ondervinden van het kopen op afbetaling van een bepaald artikel onder de 1000 euro.

Kopen op afbetaling zonder BKR boven de 1000 euro

Wanneer het gaat om een artikel boven de 1000 euro wordt het jammer genoeg een heel andere zaak. Van zodra je een lening aan wil gaan of een artikel op afbetaling wenst aan te kopen zal er altijd een BKR toetsing worden uitgevoerd. Om dit te voorkomen zijn er in principe maar twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is om het artikel op afbetaling te nemen bij een winkel die er mee adverteert geen toetsing bij het BKR uit te voeren. Deze winkels zijn er helaas slechts in beperkte mate en rekenen daarenboven ook vaak extra kosten aan. Wanneer je deze extra kosten wil vermijden en gewoon het artikel op afbetaling wenst te nemen bij een door jou bekende winkel, dan kan je er echter ook voor kiezen om een stukje van de aankoopprijs meteen te betalen. Van zodra het bedrag van de aankoopprijs onder de 1000 euro duikt zal er immers geen toetsing bij het BKR meer worden uitgevoerd. Voor veel mensen die over een BKR codering beschikken is dit dan ook zonder enige twijfel de meest gunstige oplossing.

Conclusie

Het kopen op afbetaling van een artikel zonder BKR is dus zoals je kan zien vooral afhankelijk van de verkoper en van het bedrag van de koop op afbetaling. Net als bij een lening zijn bedrijven of banken die bij het BKR zijn aangesloten niet verplicht om een BKR toetsing uit te voeren wanneer het bedrag dat geleend wordt minder dan 1000 euro bedraagt. Hetzelfde geldt ook voor een koop op afbetaling. Beschik je echter over een BKR codering en wil je bijvoorbeeld een televisie kopen die wel meer dan 1000 euro kost, dan doe je er goed aan om geen risico te nemen en gewoon een stukje van het aankoopbedrag vooraf te betalen. Op die manier zakt het resterende bedrag onder de 1000 euro waardoor de kans dat er een BKR codering wordt uitgevoerd aanzienlijk kleiner wordt.