Kopen op afbetaling met BKR

22/07/2011 Categorie: Lenen

Wanneer je over een BKR codering beschikt dien je er bij het afsluiten van een lening of het kopen van een artikel op afbetaling rekening mee te houden dat, dat misschien niet meer zo voor de hand liggend is als vroeger. In principe is het ook met BKR perfect mogelijk om te kopen op afbetaling, maar veel is afhankelijk van het artikel en vooral de prijs welke je dient te betalen. Het spreekt voor zich dat er een groot verschil is tussen het kopen van een televisie op afbetaling of een auto op afbetaling. We vertellen er je in dit artikel graag meer over.

Hoe groot is het bedrag?

Zoals in de inleiding reeds aangehaald speelt het bedrag voor je koop op afbetaling een grote rol, maar ook de partij in kwestie is belangrijk. Een garage in auto’s kan bijvoorbeeld altijd via een bank wel een BKR toetsing laten doen om te zien of je er gekend bent of niet. Aan de hand van de codering waarover je beschikt zal dan uiteindelijk beslist worden of het al dan niet verantwoord is om een overeenkomst af te sluiten m.b.t. een auto op afbetaling. Wanneer je gewoon bij een supermarkt die mooie televisie op afbetaling wenst te kopen ligt dat natuurlijk helemaal anders. Het bedrag ligt in dit geval vaak zo laag dat je zonder enig probleem aan de voorwaarden van de koop op afbetaling kunt voldoen. Supermarkten voeren daarnaast ook nooit een toetsing uit bij het BKR (kunnen ze ook niet) zodat je ook met BKR eigenlijk geen enkel probleem mag ondervinden bij het afsluiten van een koop op afbetaling.

Let op met kopen op afbetaling!

Hoe aanlokkelijk het kopen op afbetaling op het eerste zicht ook mag zijn, je dient er toch voorzichtig mee te zijn. Kopen op afbetaling (zowel met of zonder BKR) is eigenlijk altijd wel mogelijk, maar je dient zelf uit te maken of je de financiĆ«le verplichtingen die bij zo’n koop op afbetaling komen kijken wel kunt dragen. Hoewel je reeds over een BKR codering beschikt en dus in het verleden reeds problemen hebt gehad met het afbetalen van een openstaande schuld kan een betalingsachterstand bij een koop op afbetaling ook grote gevolgen hebben. Veel mensen denken dat in dat geval het artikel dat werd aangekocht gewoon terug wordt gehaald. Dat kan, maar daarmee is de kous nog niet af. Veelal zal de supermarkt nog een extra bedrag eisen omdat ze het artikel niet of slechts voor een lagere prijs meer kunnen verkopen.

Koop op afbetaling met creditcard met BKR

We weten inmiddels dat het perfect mogelijk is om een koop op afbetaling met BKR te doen, maar wat wanneer je dit met je creditcard doet? Zijn er speciale voorwaarden of beperkingen verbonden aan het gebruik van een creditcard voor een koop op afbetaling? In principe niet. In theorie zou je, vanaf het ogenblik dat je een koop op afbetaling aangaat, dit perfect moeten kunnen doen met behulp van een creditcard. In de meeste gevallen wordt een koop op afbetaling ook steeds op deze manier of via een automatische opdracht op je bankrekening afgesloten. Dit zorgt er voor dat de supermarkt ten allen tijde de zekerheid heeft dat je aan de voorwaarden zoals vastgelegd in de overeenkomst blijft voldoen. Dit biedt niet alleen de zekerheid voor de partij die de koop op afbetaling verstrekt, maar ook voor wie hem aangaat.