Hypotheek zonder BKR toetsing

09/07/2011 Categorie: Hypotheek

Zonder enige twijfel weet je waarschijnlijk wel dat het in principe vrij eenvoudig mogelijk is om een (kleine of middelgrote) lening te kunnen krijgen zonder BKR toetsing. Wanneer het om een hypothecaire lening gaat is dat echter meteen een heel ander verhaal. Banken willen voor een hypothecaire lening in alle gevallen steeds nagenoeg volledige zekerheid over het verloop van het krediet. Kan je deze zekerheid niet geven, dan is de kans groot dat je kredietaanvraag wordt geweigerd. In dit artikel vertellen we je in ieder geval graag meer over een hypotheek zonder BKR toetsing.

Hypothecaire lening bij een Nederlandse bank

Een lening afsluiten wanneer je beschikt over een BKR codering hoeft in principe niet zozeer een probleem te zijn. Veel hangt immers af van de codering waarover je beschikt, maar wat wanneer je van plan bent om een hypothecaire lening af te sluiten? Kan dit ook wanneer je over een codering bij het BKR beschikt? Helaas. In zowat alle gevallen is het met eender welke BKR codering niet meer mogelijk om nog bij een Nederlandse bank aan te kunnen kloppen voor een hypothecaire lening. Het spreekt voor zich dat een hypotheek niet te vergelijken valt met een gewone lening. Banken gaan er bij een negatieve BKR codering echter vanuit dat je niet in staat bent om hun de zekerheid te geven dat je de hypothecaire lening zonder problemen zal kunnen afbetalen. Omwille van deze reden wordt een hypotheek met BKR codering dan ook steevast geweigerd.

Hypotheek in het buitenland?

Het is bekend dat een buitenlandse bank niet bij het BKR is aangesloten en bijgevolg ook niet verplicht is om een toetsing uit te voeren. Het is echter eveneens bekend (en dit willen mensen wel eens vergeten) dat buitenlandse banken er vaak niet om staan te springen om een hypothecaire lening aan een buitenlander te verstrekken. Hoewel het niet onmogelijk is gelden vaak dezelfde voorwaarden als bij een Nederlandse bank het geval zou zijn, en wordt er nog strikter naar je financiële situatie gekeken zodat de bank nagenoeg absoluut met zekerheid zal kunnen zeggen dat er geen enkel risico is op wanbetaling. Denk dus zeker niet omdat er geen BKR toetsing wordt gedaan dat een hypothecaire lening afsluiten in het buitenland eenvoudiger is, want dat is absoluut niet het geval.

Financiële kantoren?

Financiële kantoren staan er om bekend mensen een uitweg te bieden wanneer ze op zoek zijn naar een lening, maar over een BKR codering beschikken. Dit is niet nieuw, maar kan dit ook bij een hypothecaire lening? In dat geval wordt het natuurlijk al iets moeilijker. Allereerst is het zo dat niet ieder financieel kantoor dergelijke leningen verstrekt. Kantoren die dit wel doen, doen dit doorgaans ook in samenwerking met een bank waardoor er aanzienlijke waarborgen gegeven moeten worden voor de looptijd van de kredietovereenkomst. Op zich is het dus mogelijk, maar veel hangt af van de bereidheid van het kredietbureau. Zij zullen hoe dan ook een hogere rente moeten betalen wanneer de bank er achter komt dat de lening voor jou bestemd is waardoor ook jij met hogere kosten te maken zult krijgen. Het grote voordeel van een hypothecaire lening (zijnde de toch wel lage kosten) komt hierdoor te vervallen waardoor het nog maar de vraag is of het wel interessant is om een hypothecaire lening af te sluiten tegen deze voorwaarden. Mogelijk is het wel, maar moeilijk is het zeker…