Hypotheek oversluiten met BKR

13/11/2011 Categorie: Hypotheek

Een hypothecaire lening heeft de reputatie van een goede kredietvorm te zijn. Wanneer we puur naar het percentage rente gaan kijken dat in rekening wordt gebracht kunnen we ons hier eigenlijk bij aansluiten. Kijken we echter verder en gaan we ook het bedrag dat we lenen onder de loep nemen, dan zien we iets helemaal anders. Het spreekt immers voor zich dat 2 procent op bijvoorbeeld 1000 euro en 2 procent op 100.000 euro een aardig verschil maken. Wanneer je er na het afsluiten van je hypothecaire lening achterkomt dat je toch een te hoge rente betaalt hoef je daarom nog niet te treuren. Het is immers mogelijk om je hypotheek te oversluiten. Althans normaal is dat mogelijk, maar wat wanneer je sinds het afsluiten van je hypotheek over een BKR codering beschikt? We gaan er in dit artikel graag verder op in.

Hypotheek oversluiten met BKR, een moeilijke zaak…

Laten we dit artikel beginnen door te zeggen dat het oversluiten van een hypotheek met BKR een vrij lastige zaak is. We gaan er immers vanuit dat je de BKR codering hebt gekregen toen de hypotheek reeds was afgesloten. In dat opzicht is het zo dat, wanneer je reeds over een BKR codering had beschikt bij de aanvraag van de lening, de bank waarschijnlijk had geweigerd om deze toe te kennen. Dat gezegd zijnde kan het zijn dat je helemaal de mogelijkheid niet meer hebt om een hypotheek te oversluiten naar een andere bank. Vanaf het ogenblik dat je over een BKR codering beschikt zal een Nederlandse bank immers niet meer te vinden zijn voor het toekennen van een hypothecaire lening. Mocht je over de laagste codering beschikken en een bank toch bereidt is om je de lopende hypotheek te laten oversluiten zal dat waarschijnlijk niet tegen de normale rente zijn. De bank die de hypotheek overneemt loopt dan immers een zeer aanzienlijk risico en dat zal zich vertalen in meer, of vooral hogere kosten.

Zijn er nog mogelijkheden voor een hypotheek met BKR?

Bovenstaande doet de vraag oprijzen of er nog mogelijkheden zijn om een bestaande hypotheek met een BKR codering te oversluiten. Wanneer we afgaan op bovenstaande lijkt dat niet het geval te zijn, maar er is misschien een oplossing. Veel hangt immers af van het bedrag dat van de hypotheek reeds werd afbetaald. Wanneer de hypotheek bijvoorbeeld reeds voor 2/3 is afbetaald wordt het risico over de nieuwe bank kleiner en wil men misschien wel de hypotheek nog overnemen. De vraag die jij je als hypotheekgever daar dan echter bij dient te stellen is of het dan nog wel de moeite is om de hypotheek te oversluiten. Met de afkorting van het openstaande bedrag van de hypotheek is immers ook de resterende looptijd van de hypotheek ingekort. Dat heeft er voor gezorgd dat de zwaarste kostprijs reeds achter de rug is en het verschil dat je uitspaart waarschijnlijk te klein wordt. Je dient er immers niet alleen rekening mee te houden dat de rente goedkoper wordt, maar je moet er ook voor zorgen dat je de kosten die je dient te maken voor het oversluiten van de hypotheek er terug uit weet te halen, iets wat niet meteen eenvoudig is. Je zal bij het oversluiten van een hypotheek met BKR dan ook altijd moeten nagaan of de uitsparing op de rente die nog in rekening wordt gebracht voldoende is om de kosten voor het oversluiten te dragen of niet. Is dat niet het geval, dan laat je de hypotheek beter voor wat hij is.