Hypotheek met negatieve BKR

15/06/2011 Categorie: Hypotheek

Wanneer je een hypotheek wenst af te sluiten is het eerste waar je rekening mee moet houden het feit of je over een BKR codering beschikt of niet. Beschik je over een BKR codering, dan wordt het sowieso een flink stuk lastiger om een hypotheek te kunnen krijgen. Een hypotheek met negatieve BKR kan, maar veel zal afhangen van welke codering je hebt en vooral ook van de bank in kwestie. Sommige banken mogen dan wel een lening toekennen wanneer de kredietnemer over een negatieve BKR beschikt, maar wanneer het om een hypotheek met negatieve BKR gaat zijn de meeste banken toch bijzonder op hun hoede. Het gaat in dat geval natuurlijk vaak over zeer aanzienlijke bedragen. In dit artikel vertellen we je graag meer over een hypotheek met negatieve BKR.

Een hypotheek met negatieve BKR afsluiten bij een Nederlandse bank

Zoals in de inleiding reeds gezegd is iedere Nederlandse bank verplicht om bij een grote lening een toetsing te doen bij het BKR. Zeker wanneer deze toetsing negatief blijkt te zijn en de kredietnemer met andere woorden een BKR codering blijkt te hebben kan het zijn dat een lening door de bank in kwestie geweigerd wordt. Wanneer je een hypotheek met een negatieve BKR wenst af te sluiten wordt dat nog net iets moeilijker. Waar je bij een normale lening met een codering 1, 2 of 3 nog veel kans hebt om toch nog een lening te kunnen krijgen is dat bij een hypothecaire lening een stuk lastiger. Een hypotheek met negatieve BKR afsluiten is dan slechts zeer beperkt mogelijk en maar wat vaak staan er veel scherpere voorwaarden en vooral ook hogere kosten tegenover.

Een hypotheek met negatieve BKR afsluiten kosten

Zoals hierboven reeds aangehaald is het zo dat een hypotheek met negatieve BKR afsluiten dan wel in bepaalde gevallen mogelijk is, maar dat er hogere kosten op aangerekend zullen worden. Kies je niet voor een gewone Nederlandse bank voor het afsluiten van een hypotheek met negatieve BKR, maar ga je voor een buitenlandse bank, dan krijg je eigenlijk ook met hogere kosten te maken. Buitenlandse banken staan doorgaans immers niet te springen om een buitenlander een hypotheek te verstrekken. Doen ze dat wel, dan staan daar doorgaans vrij hoge kosten (onder de vorm van een hogere rente) tegenover. In dat opzicht maakt het dus bijzonder weinig verschil of je gewoon bij een Nederlandse bank een hypotheek met negatieve BKR gaat afsluiten of kiest voor een buitenlandse bank.

Hypotheek met negatieve BKR bij een niet bij het BKR aangesloten financiële instelling

Als laatste mogelijkheid kan je er natuurlijk ook nog voor kiezen om een hypotheek met negatieve BKR af te sluiten bij een in Nederland gevestigde, maar niet bij het BKR aangesloten financiële instelling. Verschillende financiële kantoren richten zich bijvoorbeeld zelfs op mensen die beschikken over een negatieve BKR codering en toch een hypotheek af willen sluiten. Ook in dit geval is het echter wel zo dat de kosten doorgaans flink hoger liggen dan wanneer je gewoon kiest voor een hypotheek bij een Nederlandse bank. Het mag onderhand om af te ronden dus duidelijk zijn dat een hypotheek met negatieve BKR afsluiten sowieso vrij duur is, eender op welke manier die hypotheek wordt afgesloten.