Hypotheek met BKR

07/06/2011 Categorie: Hypotheek

Iedereen die een huis wil kopen kan er eigenlijk niet onderuit om een hypothecaire lening af te sluiten en eigenlijk is dat ook geen probleem wanneer je over voldoende financiële middelen beschikt, maar wat wanneer je die middelen niet ter beschikking hebt of wanneer je bijvoorbeeld een BKR codering hebt? Is het met een BKR codering eigenlijk nog wel mogelijk om een hypotheek af te kunnen sluiten en zo ja, gelden daar dan speciale voorwaarden voor of zijn er hogere kosten aan verbonden? We vertellen je in dit artikel graag meer over een hypotheek met BKR.

Hypotheek met BKR, is het wel mogelijk bij een Nederlandse bank?

Wanneer je over een BKR codering beschikt wordt het inderdaad een stuk lastiger om nog een hypotheek af te kunnen sluiten, maar onmogelijk is het niet. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de codering waarover je beschikt. Heb je bijvoorbeeld een codering 1,2 of 3, dan valt het op zich nog wel mee en kan de bank in kwestie eventueel nog kiezen voor het toch toekennen van de door jou aangevraagde hypotheek. Wanneer je over een codering 4 beschikt is het kalf natuurlijk wel gewoon verdronken en zal geen enkele Nederlandse bank nog geneigd zijn om je een hypotheek toe te kennen. Let op, ook bij een codering 1,2 of 3 is dat moeilijk. Hoewel het bij die coderingen nog wel mogelijk is zal het zeker niet vlot gaan en zullen de kosten nagenoeg zeker hoger liggen dan wanneer je geen codering had gehad.

Een hypothecaire lening met BKR in het buitenland afsluiten?

Een andere mogelijke oplossing is natuurlijk om een hypothecaire lening in het buitenland af te sluiten. Belgische of Duitse banken bijvoorbeeld zijn niet bij het BKR aangesloten en zijn dan ook niet verplicht om een toetsing uit te voeren. Het probleem zit hem echter in de controles die, die banken uitvoeren en ook toch wel een beetje in het feit dat je een buitenlander bent voor de bank in kwestie. Wanneer er iets misloopt is het voor de bank immers veel moeilijker om alles recht te kunnen trekken en vooral te halen waar de bank recht op heeft. Dit wil echter zeker niet zeggen dat het afsluiten van een hypotheek bij een buitenlandse bank niet mogelijk is, maar het wil wel zeggen dat de kosten die er op de hypotheek worden aangerekend doorgaans hoger zullen liggen dan in eigen land. Vergeet daarnaast ook niet dat er dan wel geen toetsing bij het BKR uitgevoerd mag worden, maar dat er wel een uitgebreide controle naar jouw financiële situatie zal gebeuren. Wanneer deze controle negatief uitpakt zal de bank alsnog beslissen om de hypotheek niet toe te staan.

Is een hypotheek met BKR afsluiten wel verstandig?

We kunnen en moeten ons inderdaad de vraag stellen of het wel verstandig is om een hypotheek af te sluiten wanneer je al over een BKR codering beschikt. Normaal spreekt het voor zich dat een dergelijke hypotheek zeker niet ideaal is, maar anderzijds kan het wel gewoon zijn dat je over de financiële middelen beschikt, ondanks de BKR codering. Het is dan ook om af te ronden niet belangrijk om naar de codering te kijken waarover je beschikt, maar vooral naar de financiële situatie en hoeveel kapitaal je hebt om de hypotheek af te kunnen betalen.