Hypotheek met BKR notering

24/12/2010 Categorie: Hypotheek

Wanneer je als consument een overeenkomst afsluit met een kredietverstrekker of een telecombedrijf, wordt dat opgenomen in het Centraal Krediet Informatiesysteem van BKR. Dit hoeft geen gevolgen te hebben, zolang er geen sprake is van een betalingsachterstand. Heb je eenmaal een aantekening achter je naam, dan kan dit nadelige gevolgen hebben wanneer je een lening af wilt sluiten. Zo is het moeilijker om een hypotheek met BKR notering te krijgen.

BKR notering

Organisaties die bij BKR zijn aangesloten, worden door BKR op de hoogte gehouden van kredieten en gsm-abonnementen die door consumenten zijn afgesloten. Op deze manier willen ze de risico’s voor kredietverstrekkers beperken en betalingsproblemen voorkomen. Wanneer een consument een betalingsachterstand heeft, wordt er een A achter de naam vermeld. Het maakt niet uit hoe hoog de achterstand is, zelfs wanneer deze weer is ingelopen blijft de notering staan. Wel wordt er dan een H van herstel bijgezet. Daarnaast zijn er nog verschillende A noteringen. Zo is bijvoorbeeld een A1 notering minder ernstig dan een A2 notering. Dit alles moet aan de kredietverstrekker duidelijk maken hoe hoog het risico bij de betreffende consument is. Een hypotheek met BKR notering wordt minder makkelijk gegeven, omdat het risico hoger is.

Hypotheek

Een hypotheek is geen gewone lening. Het is een geldlening met ontroerend goed als onderpand. Meestal is dat een huis. Hoewel de huizenmarkt nu wat minder gunstig is, wordt meestal toch verwacht dat het in waarde zal toenemen. Daarom is een hypotheek voor een geldverstrekker aantrekkelijker dan een gewone lening, er staat immers een onderpand tegenover. Er zijn verschillende soorten hypotheken. Zo is er bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek. Hierbij los je niets af, maar betaal je alleen de rente. Omdat er geen aflossing betaald wordt, kan het bedrag wat per maand betaald moet worden laag blijven. Dan is er nog bijvoorbeeld de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Iedere vorm brengt weer meer of minder risico met zich mee.

Hypotheek met BKR notering

Hoe hoog het risico is wat je kunt nemen, hangt natuurlijk voor een groot deel van je inkomen af. Maar daarnaast kan het ook meespelen hoe je genoteerd staat bij BKR. Wanneer je bijvoorbeeld een A2 notering hebt is de kans groot dat de bank het risico te groot vindt en je geen hypotheek wil verstrekken. Een hypotheek met BKR notering vormt een groter risico. Toch zijn er wel kredietverstrekkers die het aandurven in deze gevallen een hypotheek te verstrekken. Daar staat dan wel wat tegenover in de vorm van een hogere rente. Een financiƫle misser in het verleden kan je dus aardig wat extra geld kosten in het heden. Want zelfs wanneer je geen betalingsachterstanden meer hebt, blijft de notering nog 5 jaar bij je naam staan. Eigenlijk is dit niet in alle gevallen eerlijk en kan een verkeerd beeld geven van de consument. Maar aan de andere kant worden consumenten beschermt tegen het afsluiten van een hypotheek die ze niet kunnen betalen. Natuurlijk biedt het ook bescherming naar de kredietverstrekker toe. Die kan nu van tevoren bepalen of ze dit risico willen lopen met deze klant of de hypotheek weigeren.