Hypotheek met BKR A3

09/11/2011 Categorie: Hypotheek

Een BKR notering kan er voor zorgen dat je leven in een oogwenk veranderd. Zeker wanneer er je op jonge leeftijd reeds een BKR codering wordt toegekend kan dit grote gevolgen hebben voor later. Het is immers niet alleen moeilijk om een (kleine of gemiddelde) lening af te sluiten wanneer je beschikt over een BKR codering, maar daarnaast is het haast onmogelijk om een hypothecaire lening toegekend te krijgen door een bank in Nederland. Dit is zo wanneer je over een BKR codering A1 beschikt, maar het wordt natuurlijk alleen maar erger naarmate een hogere codering wordt toegekend. In dat opzicht lijkt het dan ook volkomen onmogelijk om een hypotheek af te kunnen sluiten met een BKR A3 codering, maar is dat ook wel echt zo?

BKR codering A3

Laat ons eerst even kijken naar wat een BKR A3 codering eigenlijk echt voorstelt. Er zijn binnen het BKR vier coderingen waarbij de eerste de laagste is en de vierde de hoogste. Dit gezegd zijnde weet je dat je met een BKR codering met een schuld kampt die niet op een snelle manier is afgehandeld kunnen worden. In principe wordt er gesteld dat banken enkel en alleen een lening weigeren wanneer je niet beschikbaar bent gebleken voor het aflossen van een openstaande schuld en met andere woorden over een codering A4 beschikt. Bij een hypotheek ligt dat anders. Daarbij zijn banken al vanaf de laagste codering niet meer geneigd om de door jou aangevraagde hypothecaire lening toe te kennen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het bedrag zeer hoog ligt en dat de termijn van een afbetaling veel langer duurt dan bij een gewone klassieke lening.

Hypotheek met BKR A3 bij een Nederlandse bank

We zeggen het niet graag, maar wanneer je over een BKR A3 codering beschikt is de kans zeer klein dat een Nederlandse bank bereid zal zijn om je een hypotheek te verstrekken. Je doet er in dit geval dan ook beter aan om eerst je BKR codering recht te trekken. Bij een gewone lening heb je als alternatief dat je zeer eenvoudig een beroep kunt doen op een financiële instelling die niet bij het BKR is aangesloten, maar dat is bij een hypotheek natuurlijk niet het geval. Het rechttrekken van je bestaande BKR A3 codering kan er in dat opzicht voor zorgen dat je gewoon terug op de normale manier een hypotheek kunt afsluiten. Daarnaast dien je, je de vraag te stellen of het wel zo verstandig is om met een BKR A3 codering een dergelijk zware lening aan te gaan.

Een hypotheek met BKR A3 in het buitenland afsluiten?

Er is eventueel nog een andere mogelijkheid en dat is het afsluiten van een hypotheek met BKR A3 in het buitenland. Buitenlandse banken in België en Duitsland zijn immers niet bij het BKR aangesloten waardoor ze er ook geen toetsing uit dienen te voeren. De transparantie is op dat vlak ook zeer laag zodat banken er wel nog eens akkoord mee willen gaan op voorwaarde dat je financiële situatie er goed uitziet en je over voldoende inkomen beschikt. Vooral dit eerste kan een probleem vormen. Het is een fabeltje dat buitenlandse banken geen onderzoek doen naar je financiële situatie alvorens een lening toe te kennen. Ook zij willen er immers absoluut zeker van zijn dat je over voldoende financiële mogelijkheden beschikt om een hypothecaire lening op gepaste wijze af te lossen. Besluit men dat je dit niet kan, dan is de kans wederom groot dat de hypothecaire lening je gewoon geweigerd zal worden.