Hypotheek BKR registratie

12/07/2011 Categorie: Hypotheek

Dat een BKR registratie vervelende gevolgen kan hebben is alom bekend, maar wat wanneer je graag een eigen huis wenst aan te kopen? Is het wanneer je over een BKR codering beschikt bijvoorbeeld nog wel mogelijk om een hypotheek af te sluiten, en een belangrijkere vraag, is het wel verantwoord? Het spreekt voor zich dat veel afhankelijk is van de codering waarover je beschikt, maar in de meeste gevallen staan Nederlandse banken toch vrij weigerachtig tegenover potentiële hypotheekgevers die beschikken over een BKR codering. We vertellen je er in dit artikel graag meer over.

Hypotheek met BKR registratie, is het mogelijk?

Het is een feit dat Nederlandse banken, zeker vandaag de dag, zeer weigerachtig staan tegenover het verstrekken van een hypotheek met BKR registratie. Hoewel het op zich bij een gewone lening nog wel vrij eenvoudig mogelijk is om een kleine of middelgrote lening te verkrijgen is dat bij een hypothecaire lening doorgaans wel een groot probleem. Vanaf het ogenblik dat je over eender welke codering beschikt vreest de bank immers al dat er een reële kans bestaat dat je niet aan de kredietvoorwaarden zal kunnen (blijven) voldoen. Hierdoor wordt de aanvraag van een potentiële kredietnemer met een BKR registratie voor een hypothecaire lening in nagenoeg alle gevallen door de Nederlandse bank in kwestie geweigerd.

Verantwoord

Een zeer belangrijke vraag welke je, jezelf eveneens dient te stellen is of het met schulden nog wel verantwoord is om een hypothecaire lening af te sluiten. Je dient er bijvoorbeeld even bij stil te staan dat de aflossing van je hypothecaire lening niet het enige is waar je mee te maken zult krijgen. Ook andere vaste kosten zoals water en elektriciteit zullen betaald moeten worden om nog maar te zwijgen over andere afbetalingen zoals de lening voor je auto. Wanneer je dan ook nog eens moet gaan afbetalen voor een openstaande schuld en voldoende geld over dient te houden om eten en drinken mee te kunnen kopen kunnen we je vertellen dat je al over een aanzienlijk inkomen moet beschikken om niet in een financiële put te belanden. Op de vraag of een hypothecaire lening afsluiten wanneer je reeds schulden hebt wel verantwoord is kan je na het lezen van dit stukje tekst het antwoord meer dan waarschijnlijk wel al raden.

Aflossen van schulden

Zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald is het zo dat een hypotheek met BKR registratie afsluiten bij een Nederlandse bank zeer moeilijk is. Natuurlijk bestaan er voldoende alternatieven, maar waarschijnlijk is het een beter idee wanneer je er voor kiest om eerst je openstaande schulden af te lossen. Door aflossing van je schuld zal je BKR registratie na verloop van tijd verdwijnen waardoor het wel terug mogelijk wordt om een hypothecaire lening bij een Nederlandse bank af te sluiten. Wanneer je er voor kiest om toch op een andere partij zoals een kredietbureau een beroep te doen, weet dan dat de kosten bij dergelijke financiële instellingen doorgaans aanzienlijk hoger liggen dan wanneer je gewoon een beroep zou kunnen doen op de bank voor het afsluiten van je hypothecaire lening.