Huurkoop auto zonder BKR

13/06/2011 Categorie: Autofinanciering

Wanneer je geen klassieke lening af wil sluiten voor de aankoop van een nieuwe auto kan je er natuurlijk ook nog steeds voor kiezen om een zogenaamde huurkoop af te sluiten met de garage of de verkoper (van een tweedehandse auto). In dit geval is het zo dat de auto gedurende de looptijd van de lening eigendom blijft van de eigenaar en dat deze pas na aflossing van het volledige kredietbedrag eigendom wordt van de koper. Hou er bij een huurkoop auto wel rekening mee dat er doorgaans door de garage een bepaalde financiële waarborg gevraagd zal worden aan de bank en dat die bank voor het toekennen van die waarborg een toetsing bij het BKR zal uitvoeren. In dit artikel vertellen we je graag meer over de huurkoop auto zonder BKR.

Huurkoop auto zonder BKR, kan het wel?

Allereerst moeten we ons zelf natuurlijk de vraag stellen of het wel mogelijk is om een huurkoop auto zonder BKR door te voeren. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ja dat is mogelijk, maar kan wel sterk afhankelijk zijn van garage tot garage. In bepaalde gevallen zal de garage immers ook zelf de financiële situatie van de aanvrager evolueren aan de hand van de gegevens die werden ontvangen van de bank en / of van het BKR. Wanneer de garage vindt dat er geen groot risico verbonden is aan het toekennen van een huurkoop auto kan men er alsnog voor kiezen om de huurkoop toe te staan. Volgt de garage echter het advies van de bank en tillen zij zwaar aan de codering, dan kan het zijn dat de huurkoop van de auto alsnog niet door kan gaan.

Hoeveel extra kosten betaal ik op een huurkoop auto zonder BKR?

In principe is het meestal zo dat het iets goedkoper is om de auto als huurkoop af te sluiten, maar dat voordeel vervalt wanneer je een huurkoop auto zonder BKR toetsing wil doen. In dit geval (en slechts bij bepaalde garages) is het mogelijk om geen toetsing uit te laten voeren. Door het ontbreken van een toetsing is het echter zo dat de garage veel advies kan krijgen van de bank en dus min of meer een blinde gok moet wagen. Dit kan (al wordt het in de praktijk bijzonder weinig toegepast), maar het spreekt voor zich dat dit een grote invloed heeft op de kosten welke je zal moeten betalen. Een huurkoop auto zonder BKR kan dan ook zomaar enkele procenten duurder zijn dan een gewone huurkoop waarbij er wel een toetsing bij het BKR wordt uitgevoerd.

Conclusie

Een huurkoop auto zonder BKR zou je eigenlijk enkel en alleen moeten aanvragen wanneer je echt geen enkele andere mogelijkheid hebt. Heb je met andere woorden de financiële middelen om een gewone huurkoop af te sluiten, kies dan daarvoor. Een huurkoop auto zonder BKR zal je in ieder geval veel meer kosten dan een gewone huurkoop waarbij de garage wel gewoon op het advies van de bank en dus ook van het BKR kan rekenen.