Heb ik een BKR registratie?

12/03/2011 Categorie: BKR

Een veelgestelde vraag is “Heb ik een BKR registratie?”. Het antwoord is bijna zeker ja. Je krijgt namelijk automatisch een BKR registratie bij het afsluiten van een lening tussen de €500 en €175.000 en de looptijd langer dan 3 maanden is. Ook bij een telefoonabonnement krijg je vaak een BKR registratie. Ongeveer 9 miljoen Nederlanders hebben een BKR registratie, dus het is geen probleem om er een te hebben. Wat wel problemen kan opleveren is een negatieve BKR registratie. Dus een belangrijkere vraag is “Heb ik een negatieve BKR registratie?”. Meer informatie over het BKR te Tiel.

Heb ik een BKR registratie?

Bijna iedereen heeft dus een BKR registratie. Deze registratie blijft 5 jaar na het einde van de lening nog in het register staan. Een negatieve BKR registratie die is afbetaald en opgelost blijft je dus nog 5 jaar achtervolgen. Als je wilt weten of je BKR registratie hebt, en zoja welke, dan kun je dat op verschillende manieren opzoeken. Je kunt bijvoorbeeld een bank binnenlopen en daar de folder “Wat doet het BKR voor mij?” meenemen. Deze folder is gratis mee te nemen bij elke bank in Nederland. Bij deze brochure zit een aanvraagformulier. Wanneer je dit formulier invult en overhandigt aan een bankmedewerker met een geldig legitimatiebewijs als identificatie wordt de aanvraag verwerkt. De kosten voor het inzien van je registratie is €4,95. De bank stuurt de aanvraag op naar het BKR en dan krijg je binnen 10 dagen het overzicht thuisbezorgd.

Kan ik mijn BKR registratie inzien?

Er is ook een andere manier om er achter te komen welke BKR registratie je hebt. Wanneer je in de buurt van Tiel (Aangezien de locatie van het hoofdkantoor van het BKR Tiel is) woont kan het makkelijker zijn om telefonisch een afspraak te maken en vervolgens je gegevens komt ophalen. De kosten zijn hiervoor ook €4,95 en je moet ook een geldig legitimatiebewijs meenemen. Het is niet mogelijk om dit telefonisch of via internet op te vragen, aangezien het belangrijk is dat je identiteit bevestigd kan worden.

Niet eens met je BKR registratie

Het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens bent met je negatieve BKR registratie. Dan moet je het geschil als eerste voorleggen aan de instantie die jou de negatieve codering heeft gegeven, de bank of kredietverstrekker meestal. Het BKR wijzigt alleen registratiegegevens als de kredietverstrekker of bank hier mee akkoord gaat. Krijg je niet je gelijk? Dan kun je het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie. Je betaalt hier eenmalig €22,50 voor, en als je gelijk krijgt wordt dit bedrag aan je terugbetaald. De uitspraak van deze onafhankelijke commissie is bindend. Om nog even terug te komen op de vraag “Heb ik een BKR registratie?”. Ja, waarschijnlijk wel.