Geld lenen zonder toetsing BKR

18/10/2010 Categorie: Lenen

Het Bureau Krediet Registratie, afgekort BKR, is gevestigd te Tiel. Het BKR heeft een overzicht van alle kredieten en aflossingen. Iedereen die een krediet of lening heeft staat hier geregistreerd. Er staan op dit moment zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR. Door het registreren krijgen geldverstrekkers een goed beeld van je afbetalingsgedrag. Zo worden BKR toetsingen uitgevoerd. BKR toetsingen geven een beeld van óf je kunt lenen en hoeveel. Zo moet elke geldverstrekker een lening of krediet bij het BKR opgeven. Dus zelfs als je iets in de winkel koopt op afbetaling (bijvoorbeeld “nu kopen, over 3 jaar betalen!“) sta je geregistreerd bij het BKR. Nu moet je niet schrikken. Het enige nadeel is dat sommige kredietverstrekkers geen geld lenen aan mensen met een negatieve BKR codering.

Waarom het BKR?

Het BKR is in het leven geroepen om consumenten en geldverstrekkers te beschermen. Zo zullen de meeste geldverstrekkers geen geld aan je lenen wanneer je een negatieve BKR notering hebt, of ze doen dit tegen een hoger rentepercentage (dit om het risico te dekken). Daarnaast is dit een bescherming voor de consument. Als je namelijk tot over je oren in de schulden zit, is het niet verstandig om nóg meer geld te lenen.

BKR coderingen

Een lening afsluiten is erg gemakkelijk dezer dagen. Wanneer je geld leent, moet je het natuurlijk ook weer terugbetalen. Dit gaat meestal in maandelijkse termijnen. Als je door bepaalde omstandigheden vergeet te betalen is er nog niks aan de hand. Maar als je meer dan 2 maanden achter loopt, krijg je een brief van je geldverstrekker met daarin de mededeling dat je een BKR codering krijgt. Je krijgt dan de “A” notering. Dit is de A van Achterstand. Wanneer je je betalingsachterstand hebt weggewerkt krijg je een “H” van Hersteld. Leningen blijven 5 jaar zichtbaar in het systeem. Dat kan soms nadelig zijn omdat iemand in zijn tienerjaren misschien wat schulden heeft gemaakt, en diegene nu veel lastiger een hypotheek kan krijgen. Daarnaast staan kun je bijvoorbeeld ook geregistreerd staan omdat je bijvoorbeeld een internetwinkel rekening niet hebt betaald, omdat zij je geen spullen leverden.


Specifieke BKR coderingen

De codering bij het BKR is verdeelt in categorieën:

 • A: Een achterstand van minimaal 2 maanden.
 • A1: Er is een betalingsregeling getroffen.
 • A2: De lening wordt volledig opgeëist; maandelijkse betalingen zijn niet meer mogelijk.
 • A3: Er wordt minstens €250,00 van de lening afgeboekt; de kans dat de geldverstrekker zijn geld terugkrijgt is klein.
 • A4: Degene die de lening afsloot is nergens te bereiken, compleet onvindbaar.
 • H: De betalingsachterstand is hersteld, er staat ook een datum bij.

Soorten leningen BKR

Daarnaast is bij het BKR de lening ook verdeeld in lening categorieën:

 • AK: Aflopend krediet (bijvoorbeeld: persoonlijke lening).
 • RK: Revolverend krediet (bijvoorbeeld: doorlopende lening).
 • VK: Verzendhuis krediet (bijvoorbeeld: thuiswinkel lening).
 • SK: Sanerings krediet.
 • TC: Telecommunicatie registratie (bijvoorbeeld: mobiele telefoonabonnement).
 • RO: Overige krediet (bijvoorbeeld: ongeoorloofd roodstaan op bankrekening).
 • HY: Hypotheek

Dan kunnen geldverstrekkers bijvoorbeeld zien of je al veel geld geleend hebt, zodat ze niks aan je lenen. Maar het kan ook voordelen hebben; als je bijvoorbeeld een thuiswinkel lening hebt voor elke keer dat je online wat bestelt, en je betaalt dat netjes af, dan geeft dat een positief beeld. Dus ingeschreven zijn heeft ook voordelen.

Hoe werkt een BKR toetsing?

Er wordt bij een BKR toetsing gekeken naar je financiële geschiedenis. Zo kijken ze ernaar of je altijd netjes je leningen hebt afbetaald. In dat geval is een BKR toetsing geen probleem voor je, je bent namelijk een betrouwbare persoon. Wanneer je wel een BKR codering heb, wordt de BKR toetsing moeilijker. Dan word je afgewezen, of er worden extra voorwaarden opgesteld. Maar omdat sommige negatieve BKR registraties buiten je schuld om zijn neergezet, is het extra zuur als je staat ingeschreven.

Toch geld lenen met negatieve BKR registratie?

Veel kredietverstrekkers willen geen geld uit lenen aan mensen met een negatieve BKR registratie. Maar andere kredietverstrekkers spelen hier juist op in. Ze lenen dan geld tegen een (veel) hoger rentepercentage. Dit zijn meestal enkele procenten. Dus zo kan je veel meer betalen dan andere voor dezelfde lening, alleen omdat je een negatieve BKR notering hebt.