Geld lenen zonder BKR toetsing

27/12/2010 Categorie: Lenen

Wanneer je een lening wilt afsluiten, gaan de reguliere kredietverstrekkers meestal af op de gegevens die bij BKR geregistreerd staan. Als je een betalingsachterstand hebt, of hebt gehad betekent dit extra risico. Is geld lenen zonder BKR toetsing dan niet mogelijk?

BKR registratie

BKR is opgericht met als doel het beperken van krediet- en betalingsrisico’s en andere betalingsproblemen. Ze beheren het Centraal Krediet Informatiesysteem, waarin de gegevens zijn opgenomen van consumenten die een overeenkomst hebben afgesloten op financieel gebied. Wanneer je geregistreerd staat bij BKR wil dat niet automatisch zeggen dat er sprake is van betalingsproblemen. Zo komt 94% van de geregistreerde consumenten de betalingsverplichtingen op tijd na. Wanneer er wel betalingsproblemen ontstaan, wordt dit genoteerd met codes. Bij een achterstand is dit code A en zodra die achterstand weer is ingelopen, wordt daar een H van herstel bij gezet. De kredietverlener kan dan zien dat de persoon geen achterstand meer heeft, maar de A blijft wel staan. Deze verdwijnt pas na 5 jaar uit het bestand.

Geld lenen zonder BKR toetsing

Wordt er nu bij iedere lening eerst gekeken naar de BKR registratie? Dit zou niet zo gunstig zijn voor de mensen met een negatieve registratie. Hoewel het CKI er is om risico’s te beperken voor de partijen die geld uitlenen, doet niet iedere kredietverstrekker eerst een toetsing. Geld lenen zonder BKR toetsing is dus mogelijk. Na even zoeken op internet zul je zeker verschillende aanbieders vinden die bereid zijn dit te doen. Zeker wanneer het om een kleine lening gaat, is toetsing vooraf niet noodzakelijk en wordt die vrij snel en gemakkelijk verstrekt. Zelfs bij een grotere lening is geld lenen zonder BKR toetsing mogelijk. Bedenk alleen wel dat er een duurder prijskaartje hangt aan het risico wat de kredietverstrekker hierbij neemt. Ook is het belangrijk goed bij jezelf na te gaan of het verstandig is om een lening af te sluiten en je dit keer wel kunt voldoen aan je betalingsplicht.

BKR verwijdering

Wanneer geld lenen zonder BKR toetsing niet mogelijk is, kan ook nog gekeken worden of het mogelijk is om de negatieve codering te verwijderen. Deze codering wordt dan wel na 5 jaar uit het bestand gehaald, maar misschien wil je niet zolang wachten. Allereerst moet je dan weten welke BKR coderingen er geregistreerd staan. Dit kun je bij BKR opvragen voor 4,50 euro. Bij iedere Nederlandse bank kan het formulier voor deze aanvraag opgehaald worden. Wanneer je het overzicht hebt ontvangen kun je controleren of het allemaal wel klopt. Misschien had er een code allang verwijderd moeten worden of is er een verkeerd geplaatst. Zo zijn er een aantal redenen waarom er een verzoek tot verwijdering van de coderingen kan worden ingediend. Voorbeelden daarvan zijn persoonlijke omstandigheden of een betalingsachterstand buiten je schuld. Ook kan het zijn dat de betalingsachterstand niet lang genoeg heeft geduurd of niet hoog genoeg was. Of dat je niet op de hoogte was van de registratie. De financiƫle instellingen waarbij de betalingsproblemen speelden bepalen uiteindelijk of de codering wordt verwijderd. En wanneer zij niet meewerken is er nog een mogelijkheid om naar de geschillencommissie BKR te stappen.