Geld lenen met BKR registratie

30/12/2010 Categorie: Lenen

Naast de reguliere banken zijn er online veel kredietverstrekkers die leningen aanbieden. Toch worden die leningen niet altijd zomaar aan iedereen gegeven. Er wordt meestal eerst bij BKR gekeken of de aanvrager een code achter zijn naam heeft. Geld lenen met BKR registratie kan dan een probleem worden.

Geld lenen met BKR registratie

De registratie bij BKR hoeft geen probleem te zijn. In het Centraal Krediet Informatiesysteem staan de gegevens van 11,5 miljoen consumenten. Wanneer je een lening aangaat of een overeenkomst afsluit met een telecombedrijf, wordt dat genoteerd in het CKI. Dit is niet altijd negatief, daarom hoeft geld lenen met BKR registratie zeker geen probleem te zijn. Het is zelfs zo dat 94% van de consumenten die geregistreerd staan geen betalingsachterstanden of andere betalingsproblemen heeft. Zeker in hun geval is geld lenen met BKR registratie geen probleem. Moeilijker kan het worden wanneer je een codering achter je naam krijgt. Dat betekent dat je voor de kredietverstrekker een groter risico vormt. En zelfs wanneer de betalingsproblemen niet meer spelen, blijft de aantekening nog 5 jaar staan.

BKR toetsing

Toch maakt niet iedere kredietverstrekker gebruik van de BKR toetsing. Een kleine lening is zeker online vaak snel te krijgen, zonder dat de registratie een rol speelt. Blijkbaar is het risico voor de kredietverstrekker niet zo groot. Geldverstrekkers die niet bij BKR zijn aangesloten zijn niet verplicht om informatie over het krediet door te geven. Ze kunnen dan lenen zonder BKR toetsing. Hierbij valt te denken aan sommige warenhuizen of gemeentelijke energiebedrijven. Een van de nadelen is dan wel dat de consument niet tegen zichzelf beschermd wordt wanneer hij een te grote lening afsluit. Maar je kunt je natuurlijk ook afvragen of dat niet ieders eigen verantwoordelijkheid is. In ieder geval is geld lenen met BKR registratie geen probleem bij deze kredietverstrekkers. Wel hangt er vaak een hoger prijskaartje aan de lening.

BKR codering

Wat krijgt een geldverstrekker te zien wanneer er wel een BKR toetsing wordt gedaan? Wanneer je aan al je betalingsverplichtingen hebt voldaan heb je geen codering achter je naam. Dit veranderd wanneer je te laat hebt betaald. Je krijgt dan een A1 code achter je naam. Op zich is dit niet zo’n ramp, veel kredietverstrekkers geven nog wel een lening bij deze codering. Dat wordt moeilijker wanneer je de code A2 of A3 achter je naam hebt staan. Vaak is het dan alleen mogelijk om kleine bedragen te lenen. Geld lenen met BKR registratie wordt dan een probleem.

Verwijderen BKR codering

Wanneer de BKR registratie een probleem is en je daardoor geen lening kunt krijgen, kun je de mogelijkheid onderzoeken om de code verwijderd te krijgen. Voor 4,50 kun je bij BKR opvragen welke codes er voor jou geregistreerd staan. Het formulier hiervoor kun je ophalen bij iedere Nederlandse bank. De volgende stap is dan controleren of die gegevens wel kloppen. Had die code niet al verwijderd moeten worden? Of was je wel op de hoogte van de registratie? Ook kan het zijn, dat je een betalingsachterstand hebt buiten je schuld. Uiteindelijk bepaald de financiƫle instelling waarbij het betalingsprobleem speelt of de codering ongedaan wordt gemaakt.