Geld lenen met BKR codering

02/07/2011 Categorie: Lenen

Voor veel mensen stort op de dag dat ze te maken krijgen met een zogenaamde BKR codering de hele wereld in. Hoewel niet helemaal onterecht wordt de invloed van een BKR codering op de financiële situatie van een persoon of gezin wel degelijk overroepen. Het is bijvoorbeeld in eerste instantie belangrijk om er rekening mee te houden dat er vier verschillende BKR coderingen bestaan waarbij enkel de vierde en hoogste codering er voor zorgt dat het niet meer mogelijk is om een lening af te sluiten bij een Nederlandse bank, en zelfs dan zijn er nog een aantal interessante alternatieven… Geld lenen met een BKR codering? Het kan dus wel degelijk!

Vier BKR coderingen

Zoals in de inleiding reeds aangehaald wordt binnen het BKR een onderscheid gemaakt tussen de verschillende coderingen. Daarbij dien je er rekening mee te houden dat, hoe hoger de codering is waarover je beschikt, des te moeilijker het wordt om een lening af te sluiten bij een Nederlandse bank. Tot een codering vier is het in principe geen enkel probleem om een lening af te sluiten bij een bank, al kan het wel gebeuren dat de bank in kwestie een extra zekerheid zal willen hebben. Die zekerheid kan geboden worden onder de vorm van een (aanvullende) financiële waarborg. Let op, wanneer je bijvoorbeeld spaargeld als financiële waarborg ingeeft wordt het geld vastgezet. Dit wil zeggen dat je zolang het krediet loopt het geld niet meer kan opvragen.

Kredietbureau’s

Wanneer je daadwerkelijk over een codering 4 beschikt of banken toch niet meer bereid zijn om je een lening toe te kennen zijn er gelukkig nog een aantal mogelijke alternatieven. Eén van die alternatieven zijn de zogenaamde kredietbureau’s. Deze kantoren zijn niet bij het BKR aangesloten, maar hebben wel de mogelijkheid om kredieten te verstrekken. Dergelijke kredieten zijn vaak aan min of meer dezelfde voorwaarden onderworpen als een krediet bij een bank, maar hebben als grote nadeel dat ze vaak toch wel iets duurder zijn. Hou er daarnaast rekening mee dat het niet is omdat een dergelijk financieel kantoor niet bij het BKR is aangesloten dat er geen financiële waarborgen voor de lening in kwestie gegeven moeten worden, want dat is natuurlijk absoluut niet het geval.

Buitenlandse banken

Geld lenen met een BKR codering is eveneens mogelijk door een beroep te doen op buitenlandse banken. Banken in België en / of Duitsland zijn niet bij het BKR aangesloten, en voeren omwille van die reden dan ook geen toetsing uit bij het BKR. Dit wil zeggen dat ook mensen die over een codering 4 beschikken in theorie perfect een lening bij een buitenlandse bank af kunnen sluiten. Ook in dit geval geldt wel dat je eveneens over voldoende financiële zekerheid dient te beschikken om de lening te rechtvaardigen. Daarnaast spreekt het voor zich dat buitenlandse banken veelal extra onderzoek doen naar jouw financiële achtergrond waardoor ook eventuele schulden aan het licht kunnen komen. Wanneer de bank beslist dat je schuld te groot is spreekt het voor zich dat ook een buitenlandse bank je kredietaanvraag gewoon zal verwerpen. Geld lenen met BKR codering is dan ook niet altijd eenvoudiger bij een buitenlandse bank dan bij een bank in Nederland.