Doorlopend krediet BKR

15/12/2010 Categorie: Lenen

Heb je een krediet of een gsm-abonnement, dan is de kans groot dat je bekend bent bij BKR; het Bureau Krediet Registratie. Al deze overeenkomsten worden geregistreerd in het CKI; het Centraal Krediet Informatiesysteem, met als doel zowel de kredietverstrekker als degene die de lening afsluit, te beschermen.

BKR regels

In het CKI zijn de gegevens van 11,5 miljoen consumenten, die een overeenkomst op hun naam hebben staan, verwerkt. Het is een misverstand te denken dat je alleen bekend bent bij BKR wanneer je betalingsproblemen hebt. Of je nu een kredietlimiet op je betaalrekening of creditcard hebt, gebruik maakt van uitgestelde betaling of een gsm-abonnement hebt, BKR weet ervan. Dit geldt niet automatisch voor een hypotheek. Alleen wanneer het termijnbedrag langer dan 120 dagen niet is betaald. Voor de overige overeenkomsten geldt dat je er tenminste drie maanden over moet kunnen beschikken. Daarbij moet het geleende bedrag minimaal 500 en maximaal 175000 euro zijn. Tenslotte moet de overeenkomst zijn verstrekt aan een natuurlijk persoon.

Doorlopend krediet BKR

Er zijn veel verschillende soorten leningen. Een daarvan is het doorlopend krediet. Het doorlopend krediet is een leenvorm die handig is wanneer je van tevoren niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Ook kun je het gebruiken om wat achter de hand te hebben. Er wordt een kredietlimiet afgesproken waarover een vast rente percentage per maand over betaald wordt. Ook wordt er een vast bedrag per maand afgelost. Het voordeel van een doorlopend krediet is, dat afgeloste bedragen makkelijk weer opgenomen kunnen worden, de rente vrij laag is en je boetevrij kunt aflossen. Wil je bijv. iets aan je huis verbouwen, dan kan een doorlopend krediet de ideale lening zijn.

Doorlopend krediet met BKR

Bij het afsluiten van een doorlopend krediet kan een BKR registratie een probleem vormen. Zelfs wanneer een overeenkomst is beƫindigd, blijven de gegevens nog vijf jaar zichtbaar bij BKR. Dit lijkt oneerlijk, maar is ervoor bedoeld dat de kredietverlener zich een beeld kan vormen over een langere periode. Na vijf jaar verdwijnen de gegevens uit het CKI. Om de gegevens te kunnen opvragen, moet een organisatie aangesloten zijn bij BKR. Een kredietverlener die een doorlopend krediet wil verstrekken en is aangesloten bij BKR moet dit zelfs doen. Dit is om te voorkomen dat een doorlopend krediet wordt afgesloten, terwijl het eigenlijk niet verantwoord is.

Nodig of overbodig?

Niet iedereen is blij met BKR. Begrijpelijk, want misschien ben je nu wel heel goed in staat de verplichtingen voor een doorlopend krediet na te komen, maar heeft de kredietverstrekker nog altijd inzicht in negatieve gegevens van een aantal jaren terug. En je kunt je afvragen of de consument wel zo nodig tegen zichzelf beschermd moet worden. BKR nodig of overbodig? Men denkt vaak dat alles bekend is bij dit bureau, maar dat is niet waar. Ze zijn niet op de hoogte van je inkomen. En ook wanneer je een huurschuld hebt is dit niet bekend bij BKR. Dan zijn er nog schulden aan de belasting of onbetaalde rekeningen bij energiebedrijven die niet geregistreerd staan. Ook studiefinancieringen van de Informatie Beheer Groep zijn niet bekend. Maar goed ook, want die kunnen aardig oplopen. Een kans op een lening zou dan al snel verkeken zijn.