BKR hypotheek

30/07/2011 Categorie: Hypotheek

Een BKR hypotheek is iets wat men in de financiële wereld niet graag hoort. We spreken van een hypotheek BKR wanneer iemand die over een BKR codering beschikt alsnog een hypothecaire lening aan wil gaan. We kunnen ons daar natuurlijk allerhande vragen bij stellen zoals of het wel verantwoord is om een dergelijk zware lening met een BKR codering aan te gaan, maar de belangrijkste vraag is of het überhaupt wel mogelijk is. In dit artikel proberen we je een antwoord te geven op deze lastige vraag.

BKR hypotheek bij een Nederlandse bank?

Wanneer je over een BKR codering beschikt wordt het reeds flink lastiger om een gewone lening te pakken te krijgen, laat staan wanneer je een aanvraag voor een hypothecaire lening indient. Nederlandse banken hebben, zeker de voorbije jaren, een beetje schrik gekregen van mensen met een BKR codering waardoor hun bereidwilligheid tot een absoluut minimum werd teruggebracht. Wanneer het al dan niet mogelijk is om een kleine lening met BKR af te sluiten hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen dat je met een BKR codering niet bij een Nederlandse bank dient aan te kloppen voor een hypothecaire lening. Hou er rekening mee dat je dossier bij het BKR blijft bestaan tot vijf jaar na aflossing van je schulden, en dat ook in deze periode banken onvoldoende vertrouwen in je financiële situatie kunnen tonen om je een dergelijke grote lening toe te kennen.

BKR hypotheek bij een kredietbureau?

Wanneer je geen mogelijkheid hebt om bij een Nederlandse bank een hypotheek af te sluiten kan je er nog voor kiezen om een beroep te doen op een zogenaamd kredietbureau. Dergelijke kantoren in Nederland bieden in verschillende gevallen een uitweg voor mensen die niet langer bij Nederlandse banken terechtkunnen voor hun krediet of hypotheek. Alleen, wanneer je over een BKR codering beschikt is het erg lastig om een hypotheek af te sluiten, ook bij dergelijke kredietbureau’s. Een gewone lening moet nog net lukken, maar van zodra er sprake is van een BKR hypotheek zal er een bijzonder gedetailleerd onderzoek worden uitgevoerd naar je financiële situatie en geschiedenis. Wanneer het kantoor ook maar vermoedt dat je niet in staat zal zijn om op een bepaald punt aan de vereisten van de kredietovereenkomst te voldoen zal de hypotheek niet worden toegekend. Wordt de hypotheek wel toegekend, dan dien je er bij een kredietbureau ook nog rekening mee te houden dat de kosten aanzienlijk hoger liggen dan wanneer je gewoon bij een Nederlandse bank te raden zou gaan. Men loopt immers een bepaald risico, en dat risico moet ingedekt worden…

BKR hypotheek in het buitenland?

Wie zowel bij een Nederlandse bank als bij een kredietbureau niet terecht kan voor een hypotheek kan er nog voor kiezen om een beroep te doen op een buitenlandse bank. Heel wat potentiële kredietnemers hebben deze stap gewaagd, maar in de meeste gevallen zijn ze van een koude kermis teruggekomen. De reden? Het klopt inderdaad dat er voor de toekenning van een hypotheek in het buitenland geen BKR controle wordt uitgevoerd, kan ook niet want de banken zijn er niet bij aangesloten. Het is echter wel zo dat een buitenlandse bank zich altijd de vraag stelt waarom iemand uit Nederland bijvoorbeeld bij een Belgische bank zou willen lenen. Het antwoord op die vraag laat zich raden waardoor de bank argwaan begint te krijgen. Het onderzoek dat standaard wordt uitgevoerd bij het verstrekken van een hypotheek wordt opeens een stuk uitgebreider en gedetailleerder zodat het voor jou nog lastiger wordt om een hypotheek toegekend te krijgen.