Auto op afbetaling zonder BKR

19/08/2011 Categorie: Autofinanciering

We hebben vandaag de dag allemaal wel nood aan een eigen auto, maar wat wanneer je daar niet meteen het kapitaal voor over hebt? Tot overmaat van ramp beschik je ook nog eens over een codering bij het BKR waardoor het verkrijgen van een lening voor jou sowieso reeds iets moeilijker is dan voor iemand anders. In dit artikel vertellen we je graag meer over de mogelijkheden om je auto op afbetaling te nemen zonder BKR toetsing.

Waarom een auto op afbetaling?

De meeste mensen die een nieuwe auto kopen kiezen er vandaag de dag voor om deze op afbetaling te nemen, maar waarom? Heel eenvoudig. Er wordt binnen de financiële wereld wel eens gezegd dat een auto “verloren kapitaal” is. Hiermee wil men bedoelen dat je uit de investering in een auto eigenlijk geen winst kunt halen. Naarmate de auto ouder wordt verliest hij immers zijn waarde zodat het als het ware onmogelijk is om er winst op te maken. Het spreekt voor zich dat dit niet geldt voor oldtimers, maar daar gaat dit artikel niet over. Door een auto op afbetaling te nemen dien je een klein maandelijks bedrag af te betalen in plaats van één keer een groot bedrag wat er voor zorgt dat er financiële ruimte behouden blijft voor bijvoorbeeld een spaarplan.

Niet bij Nederlandse banken

Wanneer je een krediet aan zal vragen voor de afbetaling van een auto zal een Nederlandse bank altijd een zogenaamde BKR toetsing uitvoeren. Wanneer uit deze toetsing blijkt dat je over een bepaalde codering bij het BKR beschikt is de kans dat je nog een lening zal krijgen erg klein. In dat opzicht is een lening afsluiten voor de afbetaling van je auto bij een Nederlandse bank wanneer je over een BKR codering beschikt niet mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat meteen alle kansen op een dergelijke lening verkeken zijn. Er is immers bijvoorbeeld ook nog de mogelijkheid om een lening voor je auto op afbetaling af te sluiten bij een zogenaamd kredietbureau. Verschillende van deze kantoren voeren geen controle uit bij het BKR waardoor je heel eenvoudig wel gewoon een lening af kunt sluiten. Het enige nadeel is het kostenplaatje…

Kostprijs voor auto op afbetaling bij kredietbureau

Wanneer je er voor kiest om een lening voor de afbetaling van je auto bij een kredietbureau af te sluiten wordt er geen BKR toetsing uitgevoerd. Dit maakt het ook voor mensen die over een BKR codering beschikken mogelijk om een lening af te sluiten voor hun auto op afbetaling, maar daar staat dan wel tegenover dat de kosten die worden aangerekend aanzienlijk hoger liggen dan wanneer je een dergelijke lening aan zou gaan bij een gewone Nederlandse bank. Het risico dat het financiële kantoor loopt door jou de lening in kwestie toe te kennen dient immers ook ingedekt te worden. De kosten worden ook bij een kredietbureau wel gewoon aangerekend onder de vorm van een maandelijks te betalen rente. De termijn van afbetaling is afhankelijk van de kredietverstrekker, maar ook van de door jou gekozen kredietvorm.

Auto op afbetaling bij een buitenlandse bank

Steeds vaker wordt er door mensen voor gekozen om voor hun auto op afbetaling een beroep te doen op een buitenlandse bank. Op deze manier probeert men de BKR toetsing te ontlopen, en dat lukt, maar buitenlandse banken staan lang niet altijd te springen om een dergelijke lening te verstrekken. Men stelt zich zoals je waarschijnlijk wel kan verwachten altijd de vraag waarom je bij een buitenlandse bank aan zou kloppen als je ook in eigen land een dergelijke lening af kan sluiten. Je zal de lening wel gewoon bij een buitenlandse bank aan kunnen vragen, maar de kosten kunnen hoger oplopen dan je in eerste instantie verwacht. Hou daar zeker en vast rekening mee.