Auto kopen op afbetaling zonder BKR

10/10/2011 Categorie: Autofinanciering

Het is een algemeen misverstand dat het kopen van een artikel op afbetaling niet meer mogelijk is vanaf het ogenblik dat je over een BKR codering beschikt. Zelfs een auto kan je perfect op afbetaling nemen wanneer je over een BKR codering beschikt, al zal het niet meer via de reguliere kanalen kunnen gebeuren. De meeste mensen die een auto op afbetaling willen nemen kiezen er immers voor om dit via een bank te regelen. Er wordt een zogenaamde “lease overeenkomst” opgemaakt en van zodra die getekend is kan je de auto tegemoet zien en meteen beginnen met afbetalen. Een auto kopen op afbetaling zonder BKR is dus geen enkel probleem, maar je doet er goed aan om even de kat uit de boom te kijken. We vertellen je er in dit artikel graag meer over.

Auto kopen op afbetaling bij een bank zonder BKR toetsing

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het kopen van een auto op afbetaling geen lachertje wanneer je daarvoor een beroep wenst te doen op een bank in Nederland. Banken in Nederland zijn immers steevast aangesloten bij het BKR zodat men iedere financiering die hoger ligt dan 1000 euro dient te toetsen bij datzelfde BKR. Wanneer je dan over een BKR codering beschikt en de bank kan dit achterhalen (wat zeer eenvoudig is via een toetsing), dan zal men een dergelijk toch wel hoge financiering doorgaans steeds weigeren. Zelfs wanneer er een zogenaamd pandrecht wordt verstrekt op de auto die op afbetaling genomen wil worden zal de bank dit weigeren. Het probleem is immers (in tegenstelling tot bij een hypothecaire lening) dat een auto zijn waarde verliest. Wanneer je de afbetaling van de auto op 4 jaar neemt en je na 2 jaar er achter komt dat je de afbetaling niet meer verder kan zetten, dan heeft de bank er ook niet veel meer aan om de auto nog op te vorderen en te verkopen. Wanneer we alle kosten in rekening zouden brengen zou dat er immers voor zorgen dat de bank nog steeds met een bepaald verlies blijft zitten en daar zijn ze natuurlijk niet mee akkoord.

Auto kopen op afbetaling zonder BKR toetsing

Maar welke mogelijkheden zijn er dan wel? Heel wat bedrijven bieden hun klanten vandaag de dag de mogelijkheid om een auto op afbetaling te nemen zonder BKR toetsing. Dat is natuurlijk uitermate interessant voor mensen die over een BKR codering beschikken, maar niet wat de kostprijs betreft. De kostprijs die op een afbetaling van een auto wordt aangerekend kan bij een bank immers zo laag gehouden worden net omdat men weet dat er geen of weinig risico verbonden is aan het toekennen van de auto op afbetaling. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een bedrijf die geen toetsing bij het BKR uitvoert, dan ligt dat natuurlijk even helemaal anders. In dat geval loopt het bedrijf dat de afbetaling toekent immers een veel groter risico en dat zal zich logischerwijs vertalen in een hogere kostprijs. Daarnaast zullen dergelijke bedrijven ook ten allen tijde een bepaalde controle uitvoeren naar je financiële situatie, al zal die controle zich veelal beperken tot het inkomen waarover je kan beschikken. Men wil er immers gewoon zeker van zijn dat je voldoende geld verdient om de afbetaling te kunnen volgen en de kosten te dragen. Is dit het geval, dan zal de auto op afbetaling zonder probleem toegekend worden, ook wanneer je over een BKR codering beschikt.